Isparta Valiliği
Isparta Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Isparta Valiliği
Isparta Valiliği

YIKIM İŞLERİ MÜTEAHHİTLİK BELGESİ İŞLEMLERİ MÜDÜRLÜĞÜMÜZDE DÜZENLENMEKTEDİR

18 Ağustos 2022
İLİMİZDE İLK YIKIM İŞLERİ MÜTEAHHİTLİK BELGESİ DÜZENLENDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik gereği İlimizde İlk Y3 grubu Yıkım İşleri Müteahhitlik Belgesi Düzenlendi.

Bu yönetmelikle; binaların kontrollü ve güvenli yıkımı ile yıkımdan sonra atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetiminin sağlanması amaçlanmaktadır.

Yönetmelikle, afetler sonrası acil yıkımlar, İmar Kanunu kapsamında idarelerce yapılacak yıkımlar ve tescilli yapıların yıkımları hariç olmak üzere yapı ruhsatına tabi olan tüm binalar ve istinat duvarlarının yıkımlarının Y1, Y2 ve Y3 olarak mesleki ve teknik yeterliliklere göre sınıflandırılan ve Bakanlıktan yetki belge numarası alan yıkım müteahhitleri tarafından gerçekleştirilmesi zorunlu hale geldi.

BAŞVURULAR ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜKLERİNE YAPILACAK

Yıkım Müteahhitliği Yeterlik Sistemine dâhil olmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler başvurularını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine yapacaktır. 

Yıkım işlemleri yıkım müteahhidi ve şantiye şefi sorumluluğunda, fenni mesulün gözetiminde yürütülecektir. Fenni mesuliyet, inşaat mühendisi tarafından üstlenilecek olup, bina yüksekliği 21.50 m’den az olan binaların yıkımlarında fenni mesuliyet aranmayacaktır.

Yıkım planında yapı çevresinde etkilenebilecek yapıların ve trafik güvenliğinin hangi tedbirlerle sağlanacağı ve hangi yıkım tekniğinin kullanılacağı belirtilecek. Müteahhit, yıkım faaliyetlerine başlamadan önce güvenlik ve çevre koruma tedbirlerini alacak. Kontrollü patlatmalı yıkımlarda İdare 7 gün öncesinden başlamak üzere halkı bilgilendirerek, gerekli duyuru ve uyarıları yapacak, kolluk ve acil yardım ekiplerinin mahalde bulunmasını sağlayacak. Yıkım işleri seçici yıkım yöntemiyle yapılacak. Yeniden kullanılabilecek veya geri dönüşüme tabi malzemeler ayrılarak geri kazanımı sağlanacak. Tehlikeli veya geri kazanımı mümkün olmayan atıklar ise ilgili mevzuatı çerçevesinde bertaraf edilecek. Yıkım işlerinin ruhsat aldıktan sonra 3 ay içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

Yıkım İşleminin; çevre ve sağlık şartlarına aykırı olduğunun ve/veya can ve mal emniyetini tehdit ettiğinin ilgili idaresince tespit edilmesi halinde,3194 sayılı İmar Kanunun 42 nci maddesinin üçüncü fıkrasına göre idari para cezası uygulanır.

Gerekli Belgelere sayfamızdan ulaşılabilir.

Yıkım Müteahhitliği Başvuru Dilekçesi için Tıklayınız

Yıkım Müteahhitliği Yeterlilik için Tıklayınız

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır