İlimizde Sıfır Atık projenin yaygınlaşması ve farkındalığın artırılması amacıyla; İlimiz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Süleyman Demirel Üniversitesi (İletişim Fakültesi Çevre Mühendisliği Çevre Kulübü) koordinatörlüğünde “31 Ekim Dünya Tasarruf Günü” Halıkent Ortaokulu ile Özel Kültür Koleji” arasında 31 Ekim Perşembe saat 11:30’da Özel Kültür Koleji’nde “Kitap Değişim Etkinliği”ne Sayın Vali Yardımcımız Dr. Hakan KUBALI, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah BORCA, SDÜ Çevre Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mehmet KILIÇ, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Şube Müdürü Mehmet Emin YALÇIN, Halıkent Ortaokulu Müdürü Özer ÖZDOĞANCI, Özel Kültür Koleji Müdürü Muharrem AKPINAR ve ilgili Çevre Mühendisliği Öğretim Görevlileri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü teknik personelleri, Halıkent İlköğretim Okulu Müdürü, Halıkent Muhtarı, Öğretmenlerimiz ve Öğrencilerimizin yoğun ilgisi ile düzenlenmiştir.
Sanayi devrimine bağlı olarak ortaya çıkan teknolojik yenilikler ile birlikte artan nüfus ve şehirleşme, yaşam standartlarının ve tüketim alışkanlıklarının farklılaşmasına yol açmakta, sonuçta da geçmişe nazaran daha çok atığın oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda, başta doğal kaynakların tükenmesi ve iklim değişikliği gibi hususlar olmak üzere tüm canlıları tehdit edecek boyutlara varan hava, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz, gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için sıfır atık prensibinin hedef alınması ve hem atık oluşmadan öncesi hem de oluştuktan sonraki yönetimin entegre bir yaklaşımla ele alınması gerekmektedir.
Sıfır atığı, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlayabiliriz.
Etkinlik sonucundaki nihai hedefimiz öğrencilere “yeniden kullanım” alışkanlığı kazandırarak israfın önüne geçmek ve okullarımızda farkındalığı arttırmaktır.