Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik 02.03.2019 tarihli resmi gazetede Yayınlanmış olup Yönetmelik yayımı tarihinden üç ay sonra yürürlüğe girecektir.
Uygulanacak ilke ve kurallar
-Yapı ruhsatına tâbi bütün yapıların şantiye şefliğinin, yapı müteahhidi ile şantiye şefi arasında düzenlenen iş sözleşmesine göre yürütülmesi esası getirilmiştir.
- Şantiye şefliği şartlarını taşıyan yapı müteahhidi şantiye şefliğini üstlenebilir.
- Bu Yönetmelik kapsamındaki her türlü bildirim ve tebligat, tarafların beyan ettikleri tebligata elverişli elektronik posta adreslerine yapılabilecektir.
Şantiye şefliği
- Mahkeme veya üyesi olduğu meslek odası tarafından süreli veya süresiz olarak mesleki faaliyette bulunmaktan yasaklananlar yasaklılık süresince.
- Tam zamanlı olarak başka bir işte çalışanlar. Şantiye şefliği görevini üstlenemezler.
Şantiye şefleri;
- Mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi veya elektrik mühendisi, Yükseköğrenim kurumunca elektrik mühendisliğine eşdeğerliği bulunduğu kabul edilen elektrik-elektronik mühendisi,
-inşaat, makine, elektrik, yapı denetim teknikeri veya bunlara ilişkin teknik öğretmen, olması şarttır. Şantiye şefliğinin üstlenilmesinde; yapım işinin konusu, niteliği, büyüklüğü ile özel ihtisas gerektirip gerektirmediği ve ilgili imalatların oranı dikkate alınacaktır.
Şantiye şeflerinin çalışma usulü
-Şantiye şefinin yapım işine dair görevi, yapı ruhsatının alınmasından itibaren başlayıp yapı kullanma izin belgesinin alınması ile son bulur.
- Şantiye şefi, görev yaptığı ilin sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemez.
- Şantiye şefi aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebilir.
- Mimar veya mühendis unvanlı şantiye şeflerinin aynı anda üstleneceği farklı yapım işlerinin tamamının yapı inşaat alanı toplamı 30.000 metrekareyi geçemez. Tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde yapı inşaat alanı sınırı uygulanmaz.
- Farklı yapı ruhsatları alınmış olmakla birlikte, aynı parselde yer almak ve istinat duvarı, havuz gibi ana yapının eklentisi olmak kaydıyla, birden fazla yapıdan oluşan inşaatlar, tek yapım işi olarak kabul edilir.
- Bakanlıkça belirlenen mimarlık ve mühendislik hizmetlerine esas yapı sınıflarından birinci, ikinci ve üçüncü sınıf yapılardan, bodrumları ile birlikte toplam beş katı ve yapı inşaat alanı 2.000 metrekareyi geçmeyenlerde teknik öğretmenler, 1.500 metrekareyi geçmeyenlerde ise teknikerler meslek alanlarına uygun olarak şantiye şefliğini üstlenebilir.
Mimar ve mühendis şantiye şefleri ilgili idaresine, yapı ruhsatı düzenleme aşamasında, süreli veya süresiz olarak meslekî faaliyet haklarından kısıtlı olmadığına dair İlgili İdareye taahhütname vereceklerdir.
1/1/2012 tarihinden önce şantiye şefliği üstlenilmiş işler, şantiye şefinin yapı inşaat alanı ve iş sayılarına ilişkin sınırlama hesaplarında dikkate alınmaz.
Yönetmelik için tıklayınız. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/03/20190302-2.htm