Isparta Ticaret ve Kültür Merkezinde Isparta Valiliği, Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Isparta Belediyesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi iş birliği ile 13-14 Haziran 2023 tarihinde yapılacak olan Isparta Deprem Çalıştayı bugün başladı.
6 Şubat 2023 pazartesi saat 4:17 Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde deprem ile başlayan depremler silsilesi uzunca bir süre etkisini devam ettirdi.
50.783 canımız gitti. Depremler 11 ilimizde nüfusumuzun yüzde 16 sını doğrudan etkiledi. Nüfusun geriye kalanı da onlarla ağladı, onlarla üşüdü, onlarla umutlandı. Onlara yardıma koştu. Verilen görevleri canla başla yerine getirmeye gayret etti.
680 bine yakın konut inşaatını yapmak durumundayız. 170 bin civarında da tek katlı depo, iş yeri, ahır, köy evi gibi yerleri de yapmak durumundayız. toplamda 850 bin bağımsız birimi bizler yapmak durumundayız
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik zararı yaklaşık 2 trilyon lira (100 milyar dolar) olarak hesaplandı. Bu rakamın 2023 yılı milli gelir beklentisinin yüzde 9'una denk geldiği bildirildi.
6 Şubat’taki Kahramanmaraş depremleri hafızamızı canlandırdı ve bir yüzleşme yaşadık. tam da bu nedenle Kahramanmaraş depreminin toplum nezdinde etkisi çok büyük oldu. hepimiz kendimizi her an Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen kişilerin yerinde bulabileceğimizi biliyoruz. Bu nedenle diğerkâmlığın, sosyal değişimin ve depreme dayanıklı şehirlerin kazanacağını yani zihniyetin değişeceğini düşünüyorum.
Bu süreçte sadece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği olarak ilimizden 22 etapta 116 ekip 287 teknik personel görevlendirildi. Deprem bölgesinde çalışmalar devam ederken Sayın Valimiz, Sayın Isparta Belediye Başkanımız ve teknik arkadaşlarımız ile ilimizde alınacak önlemlere ilişkin detaylı bir toplantı gerçekleştirildi. Aynı gün sayın valimiz talimatı ile üniversitelerimdeki akademisyenlerimizin hem deprem bölgesindeki izlenimleri hem kendi çalışmalarını Isparta özelinde aktarmalarını sağlayacak, tüm paydaşların katılımına açık bir çalıştay yapılması talimatı üzerine çalışmalara başlanıldı. Ancak ramazan ayı ve akabinde bayram süreci ve valiliğimiz afşin ilçesinin afet koordinasyonu görevi verilmesi süreci biraz ötelemesine karşın çalıştayımız daha kapsamlı planlanarak bu tarihe planlandı.
Çalıştayı önce 1 gün olarak planladık ancak, yapı üretim süreci; zemin, tasarım, inşa, denetim gibi pek çok aşama ve aktörden oluşmakta olduğundan 2 gün olarak planlandı.
Katılımcılarımızdan mümkün olduğunca katılım göstermelerini, notlar alımlarını ve sonuç oturumunda rapora girecek önerilerini iletmelerini istirham ediyorum
Deprem olduktan sonra yapılacak işlerin maliyetinin çok yüksek olup depremi önlemek için harcanacak paranın bu maliyetin yedide biri ( 1/7 )
Depreme hazırlık ve afet yönetimi hususunda kurumlar arasında istenilen uyum bazı durumlarda sağlamamakta, yapılan bazı çalışmalardan ilgili diğer birimlerin haberinin dahi olmayabildiği ortaya çıkmıştır. Hazırlanan bir takım raporların tozlu raflarda kaldığı görülmektedir
Bu çalıştayda yapı üretim süreçlerinde yer alan siz değerli paydaşlarımız bizzat raporun yazılması sürecinde organik olarak yer alarak istenilen uyum sağlanacağını umuyoruz.
Artık depremden çok binaları konuşmalıyız. Depremin mekanizmasını bilim adamlarımız araştırıyor. Araştıracak. Ancak afet etkisi yapılardan kaynaklanması sebebiyle depreme dirençli yapı üretim süreçlerine odaklanmalıyız.
Çalıştayın kapsamlı olarak hazırlanması için destek veren başta Sayın Valimiz olmak üzere, salon tahsisi, tüm hazırlıkları ve her türlü destekleri için Sayın Isparta Belediye Başkanımıza, SDÜ ve Isubu Üniversitesi rektörlerimize ve kıymetli hocalarımıza ve ekiplerine konunun uygulayıcılara ulaşmasını sağlayan Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanımıza meslek odalarımıza, meslektaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.