Isparta Valiliği
Isparta Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Isparta Valiliği
Isparta Valiliği

İLİMİZ HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLENDİRMESİ

22 Aralik 2020
İLİMİZ HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLENDİRMESİ

İLİMİZ HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLENDİRMESİ

 

Hava kirliliği; atmosferde toz, duman, gaz, su buharı şeklindeki kirleticilerin, insan ve diğer canlılara zarar verecek düzeye erişmesidir. Trafik, sanayi  ve ısınma sistemleri  hava  kirliliğinin başlıca kaynaklarıdır. Arsa kullanımında artış, hızlı kentleşme, fabrikaların şehrin yanlış bölgelerine kurulması, kalitesiz yakıtlar ve uygun olmayan yakma sistemleri  gibi sebepler de  hava kirliliğinin artmasına yol açmaktadır.

Hava kalitesinin iyileştirilebilmesi için ülkemizde de tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi çeşitli yasal düzenlemeler yürürlüktedir. Bunların bir kısmı sanayi, ısınma, trafik gibi kirletici kaynakların kontrolüne yönelik, bir kısmı da soluduğumuz havanın kalitesine ilişkindir. Kirliliğin kontrolüne ilişkin düzenlemelerle hedeflenen, hava kirliliğinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki zararlı etkilerini önlemek veya azaltmak için belirlenmiş hava kalitesi hedeflerini sağlamaktır. Ülkemizde hava kalitesi yönetimine ilişkin usul ve esaslar Avrupa Birliği (AB) çevre mevzuatıyla tam uyumlu olan “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği” ile belirlenmiştir. Bu Yönetmelik ile temel olarak 13 kirleticiye (SO2, PM10, NOx,..) dair, insan sağlığı ve çevrenin korunabilmesi için sağlanması gerekli olan limit değerler belirlenmiştir.

İlimiz şehrin coğrafi yerleşim özelliği nedeniyle hava kirliliğinin oluşabileceği 1. derece kirlilik riski taşıyan İller arasında yer almakta olup,  dört tarafı dağlarla çevrili çanak görünümünde bir topoğrafik yapıya sahiptir. Şehirde yılın 265 günü hava kirliliğini yoğunlaştıran atmosferik enverziyon şartları hüküm sürmektedir.

İlimiz hava kalitesi ölçüm sonuçları incelendiği zaman PM (Partikül Madde) değerlerinin Bakanlığımız hava kalitesi limit değerlerinin öncelikli olarak PM (Partikül Madde) değerlerinin sağlanması  Bakanlığımızca hedeflenmektedir. Buna ilişkin olarak;

 

  • Merkezde doğalgaz kullanımın artması,
  • Kömür Analiz Laboratuvarınca kömür denetim ve analizleri sonucunda kaliteli kömürlerin İl merkezine girişinin sağlanması, 
  • Ayrıca dönemsel olarak dünyanın genelinde ve Ülkemizin içinde bulunduğu Covid-19 salgını çalışma yaşamanın yavaşlaması, araç kullanımının azalması, insanlarımızın evde kalması ve meteorolojik faktörler gibi etkenlerinde PM (Partikül Madde) değerinin azalmakta olduğu izlenmektedir.

 

            Isınmadan kaynaklı hava kirliliğinin kontrolü için İlimizin yakıt programları, Bakanlığımızın ilgili Genelgeleri ve Mahalli Çevre Kurulu Kararları doğrultusunda, İlimizin topoğrafik yapısı da göz önüne alınarak belirlenmektedir.

            Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu genel anlamda İlimiz merkezinde bulunduğundan öncelikli olarak koruma gerektiren hedef nüfusun yoğun olduğu şehir merkezidir.

Hava kirliliği, İlimizde bulunan hava kalitesi ölçüm istasyonlarında en ileri cihazlarla ölçülmektedir. Isparta’da bulunan cihazlarda 24 saat ve 15’er dakika aralarla SO2, PM, PM 2,5, NO, NO2, NOx, O3 ve CO emisyonları tespit edilmektedir. Cihazlar tarafından ölçülen değerlere Bakanlığımız tarafından oluşturulmuş olan “Hava Kalitesi İzleme Ağı” vasıtasıyla anında internet aracılığıyla Bakanlığımız internet sitesinden tüm vatandaşların erişimine açıktır.

İl Müdürlüğümüzce; Bakanlığımız Yönetmelik ve Genelge’leri ile İlimiz Mahalli Çevre Kurulu Kararları doğrultusunda kış sezonunda ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği, İlimizde bulunan sanayi tesisleri Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, ulaşım kaynaklı araç denetimleri Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği kapsamında devam etmektedir.

 

 

 

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır