MEVCUT BİNALARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU 01.01.2020 TARİHİNDE BAŞLIYOR
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin 25. maddesinin 15. Fıkrası gereğince; "Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması, binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verme zorunluluğu" 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren başlamıştır.
EKB NEDİR ?
Enerji Kimlik Belgesi
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"ne göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Yeni Bina Mevcut Bina Ayrımı Var Mıdır?
01.01.2011 tarihinden sonra ruhsat almış binalar Yeni Bina sınıfına girmekte olup, bu binaların Yapı Kullanma İzin Belgesi alma aşamasında Enerji Kimlik Belgelerinin düzenlenmiş olması zorunludur. Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskân ruhsatı alamamaktadır. 01.01.2011 tarihinden önce ruhsat almış ve inşaatı devam eden yapılar Mevcut Bina sınıfına girmekte olup, bu binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar hali hazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanlarının verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelere bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedirler.
Mevcut Binalarda EKB Zorunluluğu Hangi Tarihte Başlıyor?
Mevcut binalarda yönetmelik gereği 02 Mayıs 2017 tarihine kadar alınması gereken EKB zorunluluğu, yönetmelik değişikliği ile 1 Ocak 2020 tarihi olarak değiştirilmiştir. Bu tarihten itibaren Yönetmeliğin 25. Maddesi 15 nci fıkrası gereğince, alım satım ve kiraya verme işlemlerinde ev sahibi tarafından EKB ibrazı zorunludur.
EKB Nasıl Alınır?
Enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış SMM belgesine sahip mühendisler veya mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.
Bünyesinde EKB Uzmanı mühendis veya mimar bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketi olan BES Enerji Danışmanlık bünyesindeki EKB Uzmanları ve SMM belgesine sahip mühendisler vasıtasıyla hem mevcut hem yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleme hizmetleri sunmaktadır.
İstatistikler
1.1.2019-18.12.2019 tarihleri arasında Müdürlüğümüz EKB Komisyonu tarafından 55 adet EKB belgesi (53 adet C sınıfı, 1 adet D sımfı, 1 adet B sımfı) denetlenmiş olup, denetlenen bu belgelerden 7 tanesinde bulunan eksikliklerden dolayı düzenleyen kişi/firmaların EKB düzenleme yetkisi askıya alınmıştır.
Detaylı bilgi almak için Müdürlüğümüz Yapı Denetimi ve Yapı Malzemeleri Şube Müdürlüğünü arayabilirsiniz.
0 246 224 13 00 (Dahili: 320, 322, 324)