19.07.2018 tarihinde, saat 10:30’da Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü toplantı salonunda gül işletme yetkilileri, Çevre Danışman Firmaları ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı temsilcilerinin katılımıyla gül işletmelerinden kaynaklanan atıksuların bertaraf 1. Çalıştay toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Toplantının ana gündem maddesi, gül işleme atıksularından, soğutma sularının ayrı toplanarak geri dönüşümlü kullanılmasını sağlamaktır.
İl Müdürümüz Abdullah BORCA açılış konuşmasında, İlimizde 30’a yakın gül işletmesi olduğunu ve “Anayasamıza göre; herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşın ödevi olduğunu, 2872 sayılı Çevre kanununda “Kirlenmenin ve bozulmanın önlenmesi, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan harcamalar kirleten veya bozulmaya neden olan tarafından karşılanır,” prensibinin yer aldığını, bu toplantının, İlimizde faaliyet gösteren gül sektöründen kaynaklı atıksu problemini tartışmak, sektörü Çevre Mevzuatı açısından bilgilendirmek maksadıyla düzenlendiğini, Bakanlığımızın vizyonunun; Yaşanabilir Çevre, Afet hazırlıklı kimlikli akıllı kentler olup buna uygun olarak Sürdürülebilir Çevre ile uyumlu yaşam kalitesi yüksek şehirler ve yerleşmeler oluşturmak misyonu ile çalışmalarımıza devam edildiğini ifade etmiştir.
İl Müdürümüz Abdullah BORCA’nın açılış konuşmasından sonra Çevre Yüksek Mühendisi Ayşe BUDAK tarafından, gül işletmelerinden kaynaklanan atıksuların bertarafı ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve meri mevzuat kapsamında bilgilendirme yapılmıştır.
Sunum bitiminde, katılımcılardan bahse konu atıksuların bertarafı hakkında önerileri istenilmiştir: Söz alan katılımcılar tecrübe, görüş ve önerilerini paylaşmışlardır.
ifade edilmiştir.
Toplantı sonrasında 2. Çalıştayın Eylül ayında daha geniş katılımlı yapılması planlanmıştır.